HayRoM KargacikBurgacik

BreXit

Bugün belkide tarihi günlerden birini yaşıyoruz. Britanya, AB üyeliğinin devamı yada üyelikten çıkmak için yaptığı referandum sonucunda ayrılma kararı aldı.

Bu süreç olarak kendi akışında işleyecek. Benim değinmek istediğim konu, bu referandumun sonucunun altında yatan nedenler ne olursa olsun, Almanya : 1  – İngiltere : 0  ( James Cameron – Kendi Kalesine ) şeklinde özetlyebileceğimiz bir durumun yaşandığı.

Almanya neredeyse 10 yılı aşkın süredir, ekonomik olarak ele geçirmekle meşgul oldugu Avrupa kıtasında en büyük dengeleyicilerden birinin elimine olmasina eminim çok sevinmiştir.

Abartmak istemem ama neredeyse Nazi Almanya’sının yapmaya çalıştığı kıtanın tamamen birleştirilmesi hedefine,  asker kullanılmadan, sadece ekonomik güç kullanarak  daha da yaklaşıldı. Tabiki bundan sonraki süreçte, Almanya’nın önünde zorluklar olacak. Britanya’nın çıkışı birliğin içindeki ayılıkçı başka sesleri yükseltecektir. Almanya tekrardan birliğin bütünlüğünü ve bu bütünlüğün herkes için daha iyi bir hayat getireceğine  insanları inandırması gerekecek.

Britanya, siyasi ve ekonomik olarak Amerika ile sahip olduğu yakin ilişkiler sebebiyle Amerikanin Avrupa’daki karakoluydu. Amerika’da bu şekilde Avrupa’nin işlerine çok daha rahat bir şekilde karışabiliyordu. Bütün bu durumların değişmesi öncelikle Amerikanin çıkarlarına hizmet etmeyecektir. Bu sebeble Amerika’nın bu “boşanmanın” olabildiğince yakın ilişkiler içerecek şekilde bitmesi  için elinden geleni  yapacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki süreçte  tek başlarına Almanya ve Fransa daha farklı bir Avrupa için artık daha rahat hareket etme şansı bulacaklar. Bir  yandan AB’den ayrılmak istenmesi durumunda hayatın tatlı tatlı akmayacağını ve ülkelerin zarar göreceğini gösterileceği, bir  yandan da Britanya’nın AB dışına çıkarılması için gerekli bütün adımlar atılacağı bir ilerleyiş olacaktır. Benim düşünceme göre süreç bütün taraflar  açısından manipülasyona açık olacaktır.

Genel tabirle bu “boşanma” uzun sürecek ve sancılı olacak. Hem ekonomik anlamda hem siyasi anlamda Britanya zor zamanlar geçirecektir. İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın birlikten ayrılmak için çaba harcayacağına dair tahminler zaten şimdiden ufukta görünen tartışmaların sadece bir habercisi.

( Gelecekten Edit: Britanya’daki oyununun muhattablarının, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın durumunu hesaplarken hata yaptıklarını yada AB’den istedikleri tavizleri  almaya çalışırken girdikleri riskte kaybettiklerini düşünmüştüm. Sonraki tartışma başlıklarından anladım ki, ellerinde bir güvenlik sigortası var olarak bu riske girmişler. İspanya’nın kendi ülke bütünlüğü ( Katalanlar’ın ayrılıkçı istekleri )  düşünerek AB’nin Britanya içindeki unsurları muhattab almasını engelleyebileceğini / engelleyeceğini bilmiyordum. )